Letyshops [lifetime] INT
ITVDN Many GEO's

Что посетить в Харькове

Что посетить в Харькове

Площа Свободи

Це перший пункт екскурсії по місту. Чого в ній незвичайного? Оздоблення та розміри: площа в 5 разів більше Червоної в Москві. З боків «майдан» (так звучить місцева назва) обтікає галаслива автотраса, оточують багатоповерхові сучасні будинки.

До 1990 року, за історичними довідками, площа іменувалася площею Дзержинського.

 

Вулиця Університетська

Головна визначна пам'ятка тут - Губернаторський палац. Нині в ньому розміщений головний корпус інженерно-педагогічної академії. Об'єкт оголошений пам'ятником архітектури XVIII століття. Зведений за наказом Катерини II як шляховий палац, за зразком Смоленського, Останній був зруйнований в 1812 році.

Харківський палац імператрицю приймав лише одного разу, по шляху її проходження в Санкт-Петербург з Криму. А далі будівля в стилі бароко передали Харківському Імператорському університету. Авторство проекту палацу приписують Растреллі. Хоча над втіленням працювали спочатку Тіхменев і Вільянов, закінчував будівництво Ярославський П.А.

З цієї ж вулиці з промовистою назвою розташовані і інші пам'ятники архітектури - Покровський собор і трохи віддалік - Успенський собор. Останній - найбільш відвідуваний в Харкові.

Храм довелося реставрувати, настільки складному виявилася його доля. В його стінах не тільки справлялися служби. Тут був і центр радіомовлення міста, і цехи одного з заводів після війни, в період якої, на щастя, будівля не була зруйнована, зате повністю розграбовано.

Повне відновлення храму закінчили в 90-х роках минулого століття. Правда, Успенський собор на той час втратив статус найвищого будови в Харкові. Зате його акустика на сьогодні дозволяє проводити в ньому органні концерти. На які, якщо бажаєте, можете вільно потрапити.

 

Будинок з химерами

Такий пам'ятки ви не побачите більше ніде. Тільки в Харкові по вулиці Чернишевського. Це вже не бароко, як Губернаторський палац, а модерн з впливом англійської готики.

Будівля була збудована архітектором Покровським як приватна гімназія його сестер. За допомогою Величко спроектований був прекрасний корпус. Гімназію змінила радянська школа, а архітектура залишилася колишньою. Крім химер, саламандр, вовків і лицарських гербів скульптори залишили і власні статуї в обробці: Покровський - професор-читець, а Величко - студіозус - писар.

Про Харкові розповісти - багато часу знадобиться. Так що варто походити по його музеям (художньому, «Космос», музею Голокосту, води і керамічної плитки), побувати у танка часів I Світової, ввечері помилуватися фонтаном з підсвічуванням «Дзеркальний струмінь» або сходити в один з міських театрів. 

За один день Харків не пізнати, вам обов'язково захочеться повернутися сюди.


Список комментариев пуст


Letyshops [lifetime] INT
ITVDN Many GEO's
^ Наверх