Letyshops [lifetime] INT
ITVDN Many GEO's

Водопад Шипот - справжнє диво Закарпаття

Водопад Шипот - справжнє диво Закарпаття

Це місце вже досить відоме серед туристів зі всієї України та гостей з ближнього зарубіжжя. Сюди приїжджають автобусні екскурсії, приходять самостійні мандрівники, тут проводяться фестивалі і відзначаються народні свята. І все тому, що від атмосфери і краси локації просто захоплює дух.

 

Водопад Шипот - легенди і факти

Цей водоспад по праву вважається одним з найкрасивіших на території України і приїхати сюди хоч раз варто кожному. А відвідавши це місце, ви обов'язково захочете ще не одноразово повернутися!

 

 

Висота водоспаду Шипот 14 метрів, а своє ім'я він отримав завдяки шуму, видаваному падаючою водою. Здалеку він чується як містичний і загадковий шепіт.

 

 

Якщо ви приїхали сюди самостійно, оцінили красу природного явища, зробили Селфі на тлі і увічнили для нащадків в своєму фотоархіві пишність карпатської природи - розбийте табір на ніч недалеко від водоспаду. Повірте - ви не пошкодуєте! Величезні зірки, які здаються такими близькими, тріск полін в багатті, запах шашлику і зачаровує, що заманює, трохи моторошний шепіт, що доноситься з глибини лісу - ця ночівля точно вам запам'ятається.

 

 

 

Правда, приїжджати сюди, якщо ви шукайте самоти, краще не в пік туристичного сезону, тоді атмосферность не зруйнують шум і крики гостей однойменного фестивалю, що купаються голяка хіпі і велике стовпотворіння туристів.

 

 

Утворила цей водоспад річка Пилипець, по народному - Площанка. Її води спускаються з Боржавських полонин і падають вниз красивими каскадами.

 

 

 

Ніяких загороджень біля Шипота немає і кожен бажаючий може вільно скупатися в його водах. За місцевими переказами таке купання додасть здоров'я і краси і довголіття

 

 

.

Місцеві жителі із задоволенням стануть вашими гідами за невелику плату або ж просто розкажуть вам безліч легенд та історій пов'язаних з цим місцем. Вже давно складно зрозуміти, де тут правда, а де вигадка, але послухати в будь-якому випадку буде дуже цікаво.

 

Одна з легенд про водоспаді передається жителями Пилипця через століття, і кожен оповідач прикрашає її своїми подробицями і доповненнями, але суть вже столетья залишається незмінною.

 

 

 

За переказами, в поселенні Пилипець в стародавні часи жило дві великі родини, одна з яких була заможна з красивим, великим будинком, і багатим господарством, а друга бідувала. У багатій родині зросла прекрасна дівчина Марійка, а в бідній - працьовитий і симпатичний парубок Іван. Молоді люди зустрілися і полюбили один одного. Але батьки дівчини були проти їхнього кохання, адже руки красуні просили купці і поміщики, а що міг запропонувати бідний хлопець.

 

Закохані почали зустрічатися таємно, готуючись разом втекти і одружитися. Щовечора вони бачилися біля підніжжя гори Великий Верх, і ось, коли вже все було готово до втечі, мати Марійки вистежила її. Жінка голосно кричала, лаяла і проклинала молоду пару закликаючи на голову Івана всілякі нещастя. Природа почула її, збунтувалася, з гір посипалося каміння і почалася сильна злива. Бурхливі води змили закоханих і забрали вниз по ущелині. До останнього моменту вони трималися за руки, але стихія виявилася сильнішою, розкидала їх в різні боки і потягла на дно.

 

Мати красуні гірко плакала і приходила щодня на це місце вимолюючи у дочьку вибачення. І одного разу, в ніч на Івана Купала почула таки її тихий шепіт, який доносився з водної безодні. З тих самих пір закохані продовжують перешіптуватися і, стоячи на березі, можна почути крізь шум водоспаду їх тихі голоси.

 

Кажуть, що раз на рік на Купала, хлопця і дівчину можна зустріти на березі. Природа відпускає їх на одну ніч побути разом, а з першим променем сонця забирає знову в воду. І до наступного року їм залишається тільки тихо шепотітися, з нетерпінням чекаючи наступної зустрічі.

 

 

    

Ось така красива і трохи сумна легенда про вічну любов. А коли її розповідають місцеві біля вогнища, а далеко чути шум водоспаду, по прям тілу мурашки бігу

Якщо вам сподобався водоспад Шипот, а він просто не може не сподобатися, відвідайте і інші аналогічні природні локації нашої країни. Інформацію про них читайте в статті  Водоспади України. Чи не Ніагара, але теж відмінно!

 

Фестиваль Шипот на поляне у водопада  

 

У 1993 році представники субкультури хіпі вперше влаштували тут невеликий з'їзд і їм настільки сподобалося тихе і віддалене місце, що вони вирішили приїжджати сюди щороку на Івана Купала. З кожним роком зустріч неформалів набирала обертів і з часом переросла в масштабний фестиваль.

 

Приїжджають сюди не тільки хіпі. На фестивалі з задоволенням відпочивають представники більшості неформальних субкультур - толкієністи, реконструктори, рокери, байкери, металісти (всіх перерахувати досить проблематично, через невеликого розміру статті, так що вибачаємося, якщо когось забули).

 

Таке зібрання різних течій, переплетення субкультур і дружнє поглинання вина, пива, шашликів і тушонки ну дуже нагадує знаменитий "Вудсток"

Сейшени, міні концерти, конкурси, пісні біля багаття під гітару, бубни і сопілки, спілкування, нові знайомства та все це під незмінним гаслом - love, peace & wine! Загалом веселе, яскраве, добре запам'ятовується проведення часу!

 

Не можна сказати, що це виключно молодіжний фестиваль. Публіка тут як різношерста, так і різновікова. Сюди приїжджають цілими сім'ями, з маленькими дітьми, можна зустріти на галявині і людей вже зовсім в віці, але при цьому з неймовірно молодими і завзятими очима з доброї искринкой!

 

Тут нікого не хвилює віросповідання, національність, колір шкіри, політичні переконання - головне толерантність, доброта, розуміння і відкритість для спілкування.

Популярний фестиваль вже не тільки серед українців. На Шипоті відпочивають поляки, жителі Литви, Німеччини, Чехії, Англії та навіть Австралії. Люди приїжджають сюди з усього світу, діляться своїм досвідом подорожей з однодумцями, обмінюються контактами, запрошують до себе в гості.

 

 

Кульмінація дії проходить з 6 на 7 липня і, хоча офіційно фестиваль проходить з 1 по 8 липня, наметові містечка починають розбивати тут ще з середини червня, а роз'їжджаються любителі природи, вина і свята часто тільки ближче до 20 числа.

 

Свято Івана Купала відзначається тут вже який рік з розмахом, багаттями, піснями, місцевими традиціями і справжнім гуцульським колоритом.

 

Фестиваль відомий не тільки серед неформального руху, ще більше популярності йому додало згадка в піснях, фільмах і книгах. Відомий письменник Любко Дереш присвятив подіям на Шипоті свій популярний міс тичний роман "Трохи пітьми".

 

Почитайте перед поїздкою - не пошкодуєте!

 

Маршрути через Шипот і що тут ще цікавого

Повз водоспаду проходить безліч туристичних піших маршрутів. Тому, якщо ви до цього не були в Карпатах і вирішили, що саме час відправитися в похід, то почати знайомство з цими горами можна саме з селища Пилипець.

 

Стартуєте від села, доходите до водоспаду, милуєтеся місцевістю, купаєтеся, трохи відпочиваєте, піднімаєтеся на г. Гемба, проходите по схилах Верхнього Верху і добираєтеся до вершини Стій. Якщо вийти з самого ранку, одного дня вам цілком вистачить. Близько гори Стой відмінне місце для табору, де буде зручно влаштуватися на ночівлю, а на світанку вирушити в Воловець через гору Плай.

 

До речі, по дорозі від Пилипця до Шипота ви побачите безліч сувенірних крамниць і торговців, які влітку пропонують воду, сік, пиво, квас, а взимку - домашнє гаряче вино.

 

Жителі навколишніх сіл за помірну плату із задоволенням довезуть вас верхи на конях або ж на великих санях, возі до водоспаду. Повірте, це набагато веселіше ніж їхати на авто!

 

А ось те, що зовсім недавно вхід до водоспаду зробили платним, виглядає як то дивно. Ця плата, з одного боку, за словами лісників, йде на потреби заповідника, але наскільки це правда і взагалі законність даного нововведення, викликає цілком закономірні сумніви. Звичайно, 10 - 20 грн в сьогоднішніх реаліях - це не та сума, яка вдарить кого або по кишені, але якщо ви все ж принципові в цьому питанні, заглибитися трохи в ліс і зайдіть до водоспаду безкоштовно з іншого боку)! Але зауважте, тут водяться рисі, так що, може все-таки простіше віддати 20 грн.

 

 

Легко дістатися до цієї локації з сіл Верхнього і Нижнього Студеного. Така прогулянка буде навіть цікавіше, так як туристів по дорозі вам зустрінеться на порядок менше.

Через Пилипець та Шипот проходять маршрути сходжень на хребет Боржави, а так же, на водоспад заходять туристи, що піднімаються на г. Жид Магура (висота 1517 м.), Гору Кам'янку, Озерної, Синевирський.

 

До речі, одна природна пам'ятка, яку варто відвідати якщо у вас вистачає сил і часу - це озеро Синевир. Неймовірно красивий гірський водойму з чистою, прохолодною водою.

 

Це найбільше озеро Українських Карпат. У його водах живе озерна, райдужна та струмкова форель, а природа навколо водойми виглядає, як ожилий краєвид з картини.    

 

Про Синевирі ми обов'язково розповімо вам докладно в наступних матеріалах, а поки просто поділимося парочкою фото.

 

Якщо ви зупинилися вирішили зняти будинок в Пилипці на пару днів, не забудьте відвідати с. Келечин. Воно знаходиться на відстані 7 км. Саме тут розташовується природний, унікальне джерело з дуже корисною, мінеральної, газованою водою. Цю воду рекомендують пити і навіть брати в ній ванни.

 

 

Ще одним цікавим місцем недалеко від Пилипця є Реабілітаційний центр Бурих ведмедів. Плата за вхід тут символічна - 25 грн. Тут утримуються тварини, які довго перебували в неволі. У багатьох з них психологічні і фізичні травми після життя в зоопарках і цирках.

 

На жаль, в дикій природі вони вже просто не виживуть і працівники центру намагаються створити їм максимально комфортні умови.

 

Це місце точно зачепить вас за живе.

 

Водопад Шипот в різні пори року

Шипот виглядає приголомшливо в будь-який час року і якщо ви вже побували тут влітку або навесні, не полінуйтеся і поїдьте сюди ще й взимку. Картина, яку ви побачите, нагадає ілюстрацію до казки про Снігову Королеву та її замку. Та й взимку людей тут набагато менше.

 

Для любителів покататися, недалеко від водоспаду є кілька обладнаних трас. Біля них працюють прокати спорядження і велика кількість кав'ярень з дуже смачною, місцевою кухнею. На даний момент в околицях Пилипця працює 7 підйомників. З позитивного - гірськолижні траси тут досить різні і розраховані на різні рівні підготовки, так що, прокотиться тут буде цікаво як новачкові, так і професіоналу.

 

Особливо вражає 6-ти кілометрова траса з г. Гимба, правда людей тут в сезон буває забагато.

 

У самого водоспаду в будь-який час року працює двомісний підйомник, на який доставить вас до вершини гори Гимба і початку Шипота. Вартість близько 100 грн. З цього місця розташування, на полонині Боржава, виходять відмінні фотографії, та й взагалі, виглядає гірський пейзаж так, що аж дух захоплює.

 

На вершині розташовуються кафе-колиби, де вам запропонують ароматну каву, смачний перекус, гуцульське домашнє вино. А ще влітку тут росте багато смачної і корисної чорниці!

 

Рання весна - це час, коли водоспад найбільш повноводний. Сніг тане, навколо розпускаються перші квіти, природа одягається в зелене вбрання, а прозора вода змиває всі прикрощі, печалі і неприємності даруючи позитив і гарний настрій.

 

Восени прогулянка біля Шипота - відпочинок для справжніх романтиків і цінителів прекрасного.

 

Золоте листя в водах водоспаду, шум, що переходить в ніжне дзюрчання, все це навіває думки про любов і ніжність, пристрасть, зустрічі і розставання.  

 

Як дістатися до водоспаду Шипот

 

Водоспад знаходиться в Міжгірському районі в Закарпатській області. Від села Пилипець до нього йти близько 6 кілометрів, а від станції Воловець - 10 км.

До станції Воловець можна доїхати на поїзді  Львів  - Мукачево або  Київ  - Чоп. А звідти, вже на Пилипець на маршрутці або автобусі. 

 

Також, автобуси ходять сюди з Мукачева, Ужгорода, Міжгір'я. З пересадками не складно буде потрапити до водоспаду з Одеси,  Харкова , Дніпра.

Оселитися можна в готелях, на базах відпочинку, але найкращим варіантом буде зняти квартиру подобово в Пилипці або зняти квартиру в Воловці на пару днів. Це вийде значно дешевше, плюс якщо домовитися з господарями, то вас і смачно нагодують і в справжньому гуцульському лазні пропарять.

 

У Карпатах взагалі дуже багато всього цікавого і описати все неможливо навіть в цілому циклі статей, але ми обов'язково будемо старатися! А поки ви збираєтеся в поїздку на водоспад Шипіт, познайомтеся з матеріалом  Ворохта - відмінний відпочинок в Карпатах влітку і взимку!  Може бути це мета вашого наступного подорожі?

 

Вдалого відпочинку!

 


Список коментарів порожній


Letyshops [lifetime] INT
ITVDN Many GEO's
^ Догори