Letyshops [lifetime] INT
ITVDN Many GEO's

Актовський каньйон - Арізона в мініатюрі

Актовський каньйон - Арізона в мініатюрі

Безмежна Миколаївська степ, яку перетинає фантастична за своєю красою, глибока, з стрімкими схилами, річкова долина. Скелясті береги річки з трохи зловісною назвою Мертвовод досягають висоти до 50 метрів - ну як 15 поверховий будинок, щоб вистава була більш наочним. І все це Актовський каньйон!

 

Приїжджайте - НЕ розчаруєтеся!

 

Актовський каньйон - історія і факти

Як і Мигія, про яку ви можете прочитати в нашому матеріалі  "Мигія - рай для рафтингу і не тільки ", Актовський каньйон і все русло річки, яку він оточує, входить в національний парк "Бузький Гард". Він ще відомий як "Долина Диявола".

Перед тим, як перейти до яскравих вражень від подорожі в це дивовижне місце і всьому найцікавішого, трохи фактів і подробиць. Ну куди ж без них?) Отже:

  • Каньйон дуже древній і утворився задовго до появи перших людей.
  • Є відомості, що тут було море, але 60 мл років тому воно висохло.
  • Площа каньйону 250 гектарів. Починається він трохи нижче за течією (1-1,5 км) від с. Пертопавловка.
  • Камінь, що символізує Європу в експозиції Континенти Світу біля входу в центр ООН у Відні, був здобутий і привезено з цього місця.
  • Долина диявола - це комплекс, який складається з декількох каньйонів. У нього входять Великий і Малий Актовський і Арбузинський.
  • Ця природна локація є єдиною в Європі, яка по геолого-ландшафтним показниками і часу утворення найбільш близька до Північно американським каньйонах.

 

Так що, якщо вам ще не вдалося побувати у Гранд Каньйону, для початку Актовський буде відмінним варіантом. Прямо Арізонський скелі в мініатюрі.

 

Саме це ми прочитали на багатьох туристичних форумах перед поїздкою і поставилися до такого твердження з великою часткою скептицизму. Але, на ділі, схожість і правда є, і якщо ви володієте хоч часткою фантазії, ви його точно побачите! А навіть якщо і ні - місце все одно дуже колоритне і побувати тут, звичайно, варто.

Ще сто років тому річка Мертвоход була судноплавною, але прегражденіе русла дамбами заради колгоспних полів сповільнило її перебіг. Зараз дно річки покрито мулом, ростуть очерет, яке де це виглядає вже зовсім як болото. Але, в деяких місцях все ще вона біжить каскадами, утворює невеликі водоспади і цілком придатна для купання.    

 

 

А ось каньйон залишився незмінним і від обміління річки виглядає ще більше і епічності і з кожним роком залучає все більше туристів з усіх куточків нашої країни.

 

Актовський каньйон міфи і легенди

Якщо ви думаєте, що міфи і сказання від яких холоне в жилах кров - це перевага лише карпатських пам'яток, то ви точно помиляєтеся. Відвідавши це місце і поспілкувавшись з мешканцями ви почуєте чимало цікавих легенд, як про сам каньйоні, так і Трикратський ліс і річці Мертвовод.

 

 

Є кілька версій чому біля річки таку назву, а ось наскільки це має відношення до реальності, зараз судити складно. За одним із переказів, жили на цій території скіфи сплавляли по воді тіла своїх покійних вождів. Геродот в своїх працях називав цю річку Ексампей (мертва вода).

 

Другий варіант виникнення назви Мертвовод відноситься до часу татарських набігів. Місцеві жителі вилили в річку кілька десятків чанів з отруйною сумішшю і потруїли так цілий табір бусурман, які збираються грабувати довколишні села.

Також, кажуть що каньйон під час масштабної битви запорізьких козаків з турецькою армією був заповнений тілами вбитих і через них навіть не було видно річки.

 

Більш наукова версія говорить про те, що в річці багато сірководню. Саме його специфічний запах дав річці таке моторошне ім'я.     

Езотерики вважають це місцем великої сили. Тут ще стародавні племена проводили свої ритуали, часто з жертвопринесеннями і просили у богів допомоги у війнах і побуті.  

 

Актовський каньйон, що тут цікавого і чим зайнятися

Як ми вже уточнювали вище це цілий комплекс каньйонів, які досить різні за розміром. Приїхавши сюди обов'язково обійдіть всю територію і відвідайте Арбузинський каньйон і Малий Актовський. Ці скелі настільки древні, що були свідками зародження всього життя на землі.

 

Більшість туристів, що користуються автобусними турами з Миколаєва,  Одеси , Херсона, до найцікавіших місць не доїжджають. Їх привозять в село Актово, випускають на пару годин побродити по скелях і зробити пару фото, а потім відвозять далі.

 

А ось туди, куди на автобусі проїхати складно, там дійсно сама краса! Тут туристичні натовпу вже не зустрічаються, можна хіба що побачити самостійних мандрівників, альпіністів і фотографів, які точно знають, що долина ще не відкрила їм всі свої секрети.

Наша порада - приїздіть в цю місцевість мінімум дня на два. Особливо вражає світанок на скелях - перші промінчики сонця, що сходить забарвлюють камені в персиково-рожевий колір, а щебетання прокидаються птахів, легкий вітерець гойдає степову траву і повна відсутність туристів дає можливість отримати насолоду від чудовим видом на повну.

 

 

Захід в каньйоні прекрасний по своєму. Червоні відблиски сонця, тиша і спокій, що переривається лише потріскуванням дров в багатті, атмосфера яку просто не передати словами.

 

 

Ну а зоряне небо в степу - це те у що закохуєшся з першого погляду. Сидиш біля багаття, їж шашлик, п'єш смачний чай з похідної гуртки і намагаєшся запам'ятати кожну мить, адже так не хочеться повертатися в запорошений і галасливий мегаполіс.

 

 

Крім туристів і любителів зйомок красивих пейзажів цю долину дуже люблять альпіністи.

 

І не дарма, схили високі, уступи цікаві і полазити одне задоволення!

 

Рослинність Актовський каньйону і Трикратський ліс

Так як сама природа для України тут нетипова, рослинний світ теж дивує і вражає. Іноді доже в зімні місяці на схилах каньйону можна побачити квітучі фіалки, а влітку і навесні різні рідкісні квіти.

 

Ботанікам і просто знавцям рослин тут дійсно є де розгулятися. На перший погляд здається, що скелі не найкраще місце для рідкісних видів, але це зовсім не так. Тут відмінно себе почувають близько 900 видів представників рослинного світу і 30 з них знаходяться в Червоній книзі.

 

Дуже цікавим місцем за яким варто прогулятися, якщо ви приїхали відпочити в долину Диявола, є Трикратський ліс. Це заповідне урочище що складається з двох локацій Лабіринт і Васильєва пасіка.

 

Як не дивно цей ліс не виріс тут сам по собі, це творіння графа Скаржинського, який вирішив що степ навколо садиби виглядає не дуже вражаюче і вирішив висадити тут дендропарк в англійському стилі.

 

Зараз парк занедбаний, але вхід в нього платний (10 грн). Правда на вході зазвичай нікого немає і шлагбаум можна спокійно обійти. Через весь ліс протікає річка Арбузинка і дерева, які схилили до неї свої гілки,

просто напрошуються на фото.

 

 

У лісі водиться безліч звірів, за словами місцевих, тут можна зустріти навіть бізона, але ми помітили тільки представників сімейства оленячих і багато спокійно пасуться корів. Заблукає в парку практично неможливо. Скрізь є покажчики а стежки промарковані, а природа яка вас буде оточувати всю прогулянку дійсно зачаровує.

 

Альтанки, галявини, дубові гаї, старі містки і штучні водоспади, а головне найчистіше повітря. До цього ми були в Умані і підготували матеріал про Софіївському парку, де все доглянуто і підлаштовано під туристів, але цей ліс справив на нас величезне враження. Тут все виглядає зовсім по іншому і за своїм набагато цікавіше.

 

Маршрути по долині Диявола

 

Перед тим як вирушати в Актовський каньйон ми природно ознайомилися з великою кількістю блогів вже бувалих туристів і нижче, без змін, пропонуємо вам карту, яку підгледіли на одному з них.

 

Автору велике спасибі, скористалися порадами вибору місця для ночівлі і не пошкодували). 1-2 це місця куди зазвичай приїжджають туристи, 5, 6, 7,8 - красиві локації для фото і відмінні галявини для стоянок.  

А ось оптимальним маршрутом, на наш погляд, є той, який починається з села Трикрати. Добираємося до сільської школи і садиби графа, повертаємо по дорозі наліво і йдемо до шлагбаума. Гуляємо по Трикратський лісі, насолоджуючись видами.

 

У лісі на вихідні може бути багато туристів, так що кращий час для приїзду сюди все ж будній день. Пройшовши через дубову алею проходимо ще близько 3 км і опиняємося на Арбузинському каньйоні. Тут можна вже посидіти і відпочити на камінцях, вмитися в прохолодній водичці.

 

До речі, ці камені за словами місцевих екскурсоводів мають містичними властивостями. Якщо між ними провести 20 хвилин, то отримаєш небачену силу, але тільки якщо твої здібності дозволяють, а якщо ж ні, то

ти перетворишся на тварину.

 

 

Всі туристи звичайно ж користуються можливістю і заряджаються силою, хоча з огляду на те скільки ми бачили корів по дорозі, може хто то і виявився негідним).

 

 

Трохи вгору від річки знаходиться справжній кам'яний лабіринт. Величезні валуни і вузькі коридорчики між ними - пройтися по ним і правда весело.

 

 

Далі проходимо уздовж річки і Арбузинський каньйон закінчується, а починається дорога на село Актово.

 

Тут річка Арбузинка впадає в Мертвовод та починається Актовський каньйон. Уздовж річки по ньому можна гуляти годинами і в підсумку потрапляємо в третій каньйон Петропавлівський або Малий Актовий.

 

Вся така поїздка займе у вас два дні з ночівлею, але звичайно якщо час дозволяє тут можна залишитися і на довше, краса природи вас не розчарує!

 

Актовський каньйон в різні пори року

Актовський каньйон виглядає відмінно як в теплі місяці, так і взимку! Так що, якщо ви вже один раз тут побували, обов'язково подумайте про те, щоб повернутися в інший сезон.  

Взимку річка замерзає, а скелясті уступи покриває блискучий на сонці іній. Морозним ранком це видовище занурить вас з головою в казковий світ. Стоїш, дивишся і чекаєш що через найближчого валуна ось ось з'явиться гірський троль, хоббіт з кільцем, ну або на крайній випадок хоча б Джон Сноу зі своїм лютоволком.

 

Навесні тут можна побачити квітучі гірські тюльпани. Такі пейзажі знайти ще десь зовсім не просто, хіба що відправитися в Сибір чи Казахстан.

 

 

Влітку неймовірно пахнуть запашні степові трави, під ногами снують спритні ящірки і мишки, в річкових лагунах прохолодна водичка, купатися в якій одне задоволення. До речі тут можна посмажити яєчню просто на камені. Якщо ви ще не пробували таке зробити, обов'язково ризикніть - похідна їжа вижівальщіка в самому що ні на є її автентичному вигляді!

 

Восени це відмінне місце для пікніків і прогулянок. Жовті і червоні відтінки, в які переодяглася природа, гідні пензля великих художників, а вся атмосфера навіює романтичний настрій і бажання творити шедеври.

 

Якщо вам сподобалося в Долині Диявола відвідайте ще і Буцький каньйон, про подорож до нього можна докладно дізнатися в нашій статті  "Буцький каньйон - природне диво України".

 

Актовський каньйон - як дістатися і де оселитися

Знаходиться Актовський каньйон в Миколаївській області у Вознесенському районі. До Вознесенська можна доїхати автобусом з  Херсона ,  Миколаєва , а вже звідти на маршрутці до села Трикрати. весь шлях займає близько 3 ч, відстань 180 км. Також, до Вознесенська можна доїхати з Одеси на поїзді. 

 

В Долині Диявола не буває заморозків, середня температура влітку +25, а взимку близько 0 або -1. Так що, замерзнути тут навіть взимку в наметі, при наявності теплого спальника і хорошого каремата, практично неможливо. Тому,

 

обов'язково залишайтеся з ночівлею!

 

Чи не важко дістатися сюди з  Києва,  Харкова , Дніпра, Кропивницького, і інших міст України. Головне, аби було бажання! А якщо ви вже опинилися в цих краях і вам дозволяють час і сили хорошим варіантом буде зняти квартиру в Миколаєві подобово подивитися на місцеві визначні пам'ятки, відпочити біля річок Південний Буг та Інгул.  

Вдалої подорожі!


Список коментарів порожній


Letyshops [lifetime] INT
ITVDN Many GEO's
^ Догори