Letyshops [lifetime] INT
ITVDN Many GEO's

Мигія - рай для рафтингу і не тільки!

Мигія - рай для рафтингу і не тільки!

Про старе козацьке поселення Мигія (або Мигія, його ще так називають), відмінно знають ті, хто захоплюється рафтингом і жителі околицях населених пунктів, які приїжджають сюди просто відпочити в оточенні гарної природи. А ось більшість українців з інших областей навіть не здогадуються, яке диво знаходиться у них прямо під боком. Ми вирішили виправити цю прикру ситуацію і ближче познайомити Вас з цим чудовим місцем. Може саме сюди Ви відправитесь відпочивати на наступні вихідні?

Мигія знаходиться на березі річки Південний Буг, всього в 10 кілометрах від Первомайська на автотрасі Ульянівка-Миколаїв. Про те, чому село названо саме так, є кілька думок. Кажуть, що воно згадується ще в працях Геродота і походить від слова «емігея», що означає грецькою - моя земля. Ніби як греки, прийшовши сюди, побачили скальни, кам'янисті береги і подарували поселенню таке звучне ім'я. Ну, або ж все прозаїчніше, і його назвали так через миготіння вогнищ козаків, яких тут було безліч за часів Запорізької Січі.

 

 

Мигійський кар'єр

Природу навколо села Мигія, називають "Маленькій Швейцарією" і в цьому є своя частка резону. Місцевість дійсно не типова для України, деяку схожість із швейцарськими озерами і скелястими обривами і правда є. Приїхавши сюди жарким літом, точно буде приємно викупатися в прохолодній воді Мігейські гранітного кар'єру, влаштувати на його березі пікнік і зробити кілька яскравих фото на пам'ять.

В радянські часи в цьому кар'єрі видобували камінь, потім його закинули і природа взяла своє, наповнивши його водою. Озеро неймовірного бірюзового кольору, кришталево чисте і дуже фотогенічний. Нагорі, звідки відкривається найкрасивіший вид, є обладнана лавками та урнами оглядовий майданчик. Глибина водойми велика, так що можна не переживаючи пострибати зі скель, якщо звичайно не страшно. Влітку тут встановлюють тарзанку і при бажанні є можливість навіть взяти на прокат катамаран, орендувати мангал і влаштувати повноцінний пікнік. Спускатися в воду краще в капцях, так як дно кам'янисті і трохи слизьке.

Спуск на тарзанці платний - близько 250 гривень, але емоції, які ви отримаєте, окупають витрачені гроші з лишком!

 

 

Старий млин

На основному руслі і притоках річки Південний Буг ще в 19 столітті було побудовано безліч водяних млинів. Але зараз, на жаль, зовсім не багато хто з них збереглися в хорошому стані. Тому, побачити таке вражаюче спорудження звичайно варто. Вальцевая водяний млин Скаржинського була зведена в 1897 році, пізніше, вже радянська влада, вирішили її не рушити і переобладнали під ГЕС.

Зараз вся ця терені належить парку-заповіднику і вся робота млини-електростанції полягає в тому, щоб служити гарним об'єктом для фото.

Не полінуйтеся і обійдіть млин з усіх боків, повірте, воно того варте!

 

 

Рафтинг на Мигійських порогах

Сюди на сплави приїжджають як професіонали рафтингу, так і новачки, які тільки хочуть спробувати свої сили і відчути захват від припливу адреналіну і перемоги над водною стихією.

ММигійський каньйон може похвалитися 12 порогами і красивими виходами гранітних скель. Основні пороги - це Червоні ворота, Великий і Малий Мігейські. До речі, Червоні ворота ще називають "Інтеграл", і це не з великої любові до математики, а через його досить оригінальної форми. Вся ця місцевість входить до складу природного парку - заповідника і справжнього архітектурного музею під відкритим небом. Під час рафтингу можна помилуватися пам'ятниками стародавніх культур, якщо звичайно не боїтеся занадто відволіктися і випасти з каяка)

Спорядження для рафтингу можна взяти на прокат в самій Мігіе. Там же не складно домовитися з інструктором або ж приєднатися до якої-небудь групи. Якщо ж ви хочете, щоб все було максимально організовано, то простіше замовити рафтинг-тур. В інтернеті легко знайдеться кілька туристичних сайтів, які пропонують подібні послуги.

 

Як сюди дістатися, де харчуватися і оселитися

Доїхати до цього цікавого і дивного місця зовсім не складно. Найпростіше, звичайно, зробити це на машині. Інші варіанти - це дістатися до Первомайська автобусом або поїздом, а потім вже на таксі або пішки. До речі, з Києва до Миколаєва часто йдуть автобуси і проходять вони саме через Мігію. 

З їжею ніяких проблем виникнути точно не повинно. У самій Мігіе працює затишне кафе з дуже демократичними цінами і смачною домашньою кухнею. Або ж просто купуєте продукти в магазинчику, їх тут теж вистачає, і відправляєтеся на пікнік на берег озера. А ось, якщо хочеться ще якогось цікавого пригоди, візьміть на прокат вудку і спробуйте порибалити. Риба тут клює відмінно і смачну вечерю, видобутий своїми руками вам гарантований. До речі тут водиться дуже смачний вусань!

 

 

Зупинитися можна в одному з придорожніх комплексів або ж зняти квартиру подобово в Первомайську. Також, легко буде оселитися і в самій Мігіе у місцевих, в селі живе близько 2 тис осіб і багато хто з них пропонують свої будинки туристам. Так що рипатися - їхати треба!

 

Рекомендуємо також ознайомиться з нашою статтею про підводних музеях України.


Список коментарів порожній


Letyshops [lifetime] INT
ITVDN Many GEO's
^ Догори